P U L U P U L U
<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3065707473514125594\x26blogName\x3dPULUPULU\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://biraomar.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://biraomar.blogspot.com/\x26vt\x3d-6813674024478041334', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
The Bombastik Pulu Pulu



Shy Shy Meow Taking her JPJ test twice~

♥ Nurulkhabira Omar ♥ Bira or Nurul or Khabira or Mok for short ♥ Kluangrians ♥ Finish my Diploma ♥ soon gonna be 21 y/o soon soon :) ♥





Facebook | Twitter | Blogspot



Twitter:




Wishlist:

GRADUATE
KAWEN
TO BE LOVED
HAPPY FAMILY
LG LOLLIPOP/HP BANYAK GAME
JAPAN
LESEN KERETA


Zon Mengumpat:

Silalah berbahasa secomel dan semolek yang mungkin. :D




Resepi

Udang Butter Black Paper
Ayam Goreng Lemon




Menarik

Lelaki Idaman Aweks
Sahabat Vs Kekasih *Tips
Pendapat Lelaki Tentang Make Up
Bagaimana Bersahabat?
Cinta Sampai Mati?


Playback:
Nyum Nyum Nyum Part 2
written on Thursday, 25 October 2012 @ 20:45 ✈

Assalamualaikum wbt
Salam Ukhuwah!



Alhamdulillah.
Allah panjangkan umur boleh update blog lagi. Well today i'll try to write in English but intro only. Hehe. :D
Okay this time I'm gonna tell all of you how to make "AYAM GORENG LEMON"
This menu actually inspired me when I watch Chinese cooking show. They use wine but now we not gonna use wine because its totally HARRRRRAAAAMMM. Okay? Get it? Good!



When I watch this show I feel this food interesting. So the next 2 days after I watch the show I go to the "kedai runcit" boleh tahan dekat laa kalau kena kejar anjing 10 min sampai rumah kalau jalan lenggang kangkung mak limah about 20 min *nyotnyet2 tegur mak cik kedai lagi.

Okay because of at my "taman" hardly to find lemon. So terpaksalah pegi bandar semata nak cari lemon 2bijik. Balik tuu I prepare the ingredient to make the "ayam goreng lemon". So I start the war. And Alhamdulillah I successfully made it. Okay after that my family eat it and tell me "Haa baguslah lepas nii awak masak laa lagi" Me: "Haa? apa? Hmm.*pesal aku lagi kena masak*" Hahaha! 
Now lets begin the cooking session.



Jenuh menaip homputeh.
Jom Memasak!

Bahan:



1) Ayam 



2) Tepung jagung cukup untuk balut ayam 



3) Telur dipukul tapi jangan kuat sangat. Nanti tak lekat dengan ayam.




4) Serbuk roti (kat kedai kek ada) kaler kuning campurkan dengan kulit 


lemon yang diparut.

ATAU




5) Serbuk roti kaler putih campur dengan kulit lemon yang telah diparut.



6) Lemon yang telah dipotong.
*sukaati nak potong bentuk bulat ke bintang ke :P

Cara:

1) Ayam perap bersama lada sulah, lada hitam dan garam sedikit perahan lemon. *jangan habiskan sbb nnt nak guna lagi lemon tuu.

2) Tunggu beberapa minit pastu golekkan ayam tuu kat tepung dulu.

3) Next, rendam ayam dalam telur yang telah di pukul.

4) Lepastuu, golekkan ayam tadi ke serbuk roti yang ada parutan kulit lemon mana2 korang suka.





Rupa bentuk ayam yang telah di balut. :)

5) Masa proses membalut tuu korang pegi laaa panaskan minyak. Bila minyak dah panas boleh goreng ayam tuu.


Goreng ayam. :)

6) Bila dah siap goreng boleh toskan ayam tuu. Kasik minyak tuu turun. *Kurangkan kolestrol.

7) Bila dah siap, perahkan sikit lemon pada ayam yang telah siap di goreng. *jangan banyak sangat nanti masam pulak ayam korang.



So siap dah! 
Try laa:D
Selamat mencuba. InsyaAllah berjaya. :)




Originally made by me. :D






nota dahi: Esok hari raya Aidiladha! Selamat Hari Raya Qurban semua!. :D











0 comment[s] | back to top



Nyum Nyum Nyum! Part 1
written on Wednesday, 24 October 2012 @ 21:49 ✈

Assalamulaikum wbt
Salam Ukhuwah!





Holla!
Lama dah tak update entry.
Busy laa mak oii. Nak online pun malas sebenarnya

Okay entry kali nii nak cerita pasal makanan.
Well masa balik hari tuu bebual dengan ayah dalam kereta.

Saya : Ayah! Ayah ada beli lauk ape kat rumah? Hehehe. *muka tak malu

Ayah : Umm. Ada banyak. Tengoklah nanti.

Saya : Okay. :)


Okay sampai rumah kemas2 barang. mandi, sembahyang. Makan *padahal waktu balik singgah kedai makan.
Lepak2. Pastu tido.

Esok pagi ayah dah keluar pegi mana tah. Bebual jap dengan ibu.

Ibu   : Awak masaklah hari nii. Dah lama awak tak masak. Awak masak sedap. 

Saya : Haaa?? Bira?? Sedap ke?? Hmm Lauk ape je ade?

Ibu   : Ayah beli macam2 katanya untuk anak dari universiti nak balik. Ayah beli ketam, udang, sotong, ikan pari takde tinggal kecik2. Ayah tak beli.

Saya : *terdiam. Okay terharu sangat. Thank you ayah ibu. :)

Sebenarnya esok hari tuu makan ketam masak lemak cili padi. Tapi korang dah biasa sangatkan masak so. Sukahati hangpa laa.

Menu hari nii nak ditulis "UDANG BUTTER BLACK PAPER"

I ols dah reti masak. Mak I ols ajar. So nak bagi resepi nii. Lepas nii korang2 boleh buat kat rumah pulak. Boleh masak untuk family korang pulak. :)



Bismillahirahmanirahim. :)

Bahan 1:

Udang (Sukati nak bape ekor) *lagi sedap udang laut
Tepung jagung (Cukup untuk balut udang tuu)
Telur (Cukup untuk balut udang tuu)
Lada hitam (tumbuk sampai hancur) *sedap sikit sebab ada rasa
Garam
Minyak

Bahan 2:

Susu segar
Butter
Bawang besar (Potong bulat2)
Bawang putih (Tumbuk) *sikit je
Serbuk lada hitam
Garam
Air masak

Cara nak masak;

Bahan 1:

1) Cuci udang *buang laa mana yang patut.

2) Perap udang dengan lada hitam dan garam

3) Pecahkan telur kacau tapi jangan kuat2 nnt telurnya cair.

4) Tuang tepung jagung secukupnya tambah sikit serbuk lada hitam dalam tepung. *sebenarnya nak guna tepung macam kentucky fried chicken pun boleh

5) Rendam udang yang di perap tadi dengan telur yang dah dikacau.

6) Pastu balut udang tadi dengan tepung. 

7) Sementara buat semua tadi tuu panaskan minyak. Bila minyak panas kite goreng udang. Jangan terlalu garing nanti udangnya keras.

Bahan 2:

1) Panaskan kuali.

2) Masukkan butter yang telah dipotong sedikit. (sikit je jangan banyak2 ala2 macam gantikan minyak laa.)

3) Goreng bawang putih yang ditumbuk dengan bawang merah dipotong bulat tadi.

4) Bila bawang tadi dah naik bau. Masukkan susu segar.

5) Bila susu dah macam menggelegak masukkan serbuk lada hitam sukati korang banyak mana. (kalau nak pedas letak  lebih sikit)

6) Pastu tengok kuah tadi macam dah pekat sikit masukkan garam sikit. Rasa macam nak kuah lebih masukkan sikit je air. (Jangan banyak2 nanti susu tuu hilang rasa)

7) Pastu udang yang telah digoreng tadi.

8) Kacau sikit2 kasik sebati pastu boleh hidang dah. 




Ni versi ada letak cili merah cili hijau, Nyum nyum! *air tangan I okay. :D


SELAMAT MENJAMU SELERA :)


P/S: MAKAN PANAS-PANAS LAGI SEDAP.

Nyum Nyum Nyum Part 2 to be continue...

nota dahi : minggu depan ujian JPJ. Takut lerr. InsyaAllah berjalan lancar. Lepas tuu 31/10 gerak pegi balik UiTM N9 naik ketapi. -..-'





0 comment[s] | back to top



Lesen Kereta. -..-'
written on Friday, 19 October 2012 @ 15:35 ✈

Assalamualikum wbt
Salam ukhuwah!


Hmm hangpa semua nampak tajuk apa. Tajuk bukan mainn lagi naa~
Korang tau kami nii penakut bawak kereta.
Sekali kena bawak pula dahh.


Kalaulah JPJ tuu sporting macam nii nyah!!!


Okay fine ketawakan kite kuat2. BHAHAHAHAHA!!! *sampai tekeluar anak tekak kau! Taulah amek lambat. Biasakan org amek masa lepas SPM. Sukati kite laa nak amek bile. Biar lambat. Kang kalau dah ada lesen, panjang je kaki nii nak merayap2.
Saya mengaku penakut bawak kereta lagi2 kat jalan besar. Loli besar! Keleta laju! Sulah peluh2 masa bawak keleta ini. Wa takut lu tau tak. Wa tatak belani macam lu olang. Cis ini manyak malukan wa laa. Apa macam masa test JPN nanti maa!


Kite selalu cakap dengan diri sendiri. "Bira you'll be okay"


Serius takut weh. Kasik sejuta pun cuak tak hilang. Memang takut. Macam mana kalau ada JPJ kat sebelah pulak esok. Kau hengat muka comel *saja je macam aku tak takuuuut??!!*cakap sambil cekak pinggang angkat kening besarkan mata
Tadi dah berapa kali mati henjen kat parking. Kat 3 penjuru sekali sebab lambat tekan cluch *betul ke eje?

Korang2 tolonglah doakan I'll be better day by day. 30 Oct nii dah test JPJ. 
Ya Allah bantulah aku. -Amin- :)


nota dahi: Kena buat latihan sendiri kat rumah nii. Sape willing nak ajar saya?!! krik krik krik~ Okay fine. 


0 comment[s] | back to top



Wordless Wednesday :D
written on Wednesday, 17 October 2012 @ 16:26 ✈

Assalamualaikum wbt
Salam Ukhuwah!








 Every picture have their own story :D



nota dahi: Esok dah sambung kereta yang 9 jam. Satu hari buat 2 jam. cepat sikit habis. :D

0 comment[s] | back to top



I'm Coming Home & Nasihat Mak Nenek
written on @ 02:36 ✈

Assalamualaikum wbt
Salam Ukhuwah



Well hello my friend. Keje gile ape yang kite buat sampai update blog pepagi buta ni. Lantaklah!
This is kind of new hobby laa. Pot pet pot pet sorang2 dalam blog yang hidup dalam dunia dia sendiri ni. Mendengar dan menelan semua celoteh manusia2 yang kaya dengan karya sendiri.
Memang hobi kite dari sekolah menulis melukis mewarna menconteng segala mana ruang pelosok yang kosong.
Semua ni bagaikan satu kepuasan.
Bila balik rumah lagi cepat boleh update blog. Wi-fi tak payah mengalah dengan orang. *gile kuasa*




ayah ibu yang amek tadi.  i love both of you more than anything :)


Okay. Lepas Isyak tadi sampai dah rumah tercinta. Ayah ibu yang amek. Okay penuh satu kete. Okay!! Nyanyi satu kali "i'm coming home i'm coming home, tell the world that i'm coming home..." lepas tuu sambung sendiri. -..-'

Balik rumah 2 minggu siapkan lesen kete yang berabuk tuu. Okay jumpa en JPJ lagi. Well senang kata exam tak habis lagi nyahhh!
JPJ pandang dah ketaq lutut. Die start cakap terus tekan minyak. *okay! jom melambung!!*.

Haha. masa balik tadi sempat jumpa "minah kepoh" mintak sampaikan "barang amanah" kat tuut tuut. BTW thanks minah kepoh i lap you foever aaa. 

Hei Tuut Tuut:

Terima kasih sudi terima "barang amanah" aku tuu. Kau hilangkan aku tarik telinga kau sampai tetanggal. Simpan tau. Nanti bile dah grade jangan lupa aku. *okay sampai part sedih sedia tisu* sobs sobs~ 1 sem tak jumpa nanti. Kau dahlah selalu tak perasan aku. okay mak sedih nii. Anak dara jaga diri baik2 okay. Sori panggil kau anak dara. Jadi budak pandai. Jaga awek kau baik2. Study elok2. Good luck paper last nnt. Adios! :) 


This is kind of cerita cinta tak kesampaian macam dalam novel gituww~
Cuma yang bestnya kita bukan pegang watak antagonis kite pegang watak pasif yang redha je dengan apa yang jadi. 
"Okay ibu dah boleh carikan bira jodoh" *kidding* biasa anak dara gatal dengan laki. Kalau dengan perempuan dah lain dah jadinya. haha! I'm totally staright person ever. Jangan nak sonsangkan aku.






Kite penah terfikir hidup nii indah macam dalam novel ke? dalam TV tuu haa. Well tak semua indah. Allah sentiasa turunkan ujian kepada hambaNYA yang DIA kasihi. Sebagai tanda membuktikan keimanan dan ketakwaan kita padaNYA. DIA tidak akan turunkan ujian kalau hambaNYA itu tidak mampu menghadapinya.



Cerita tak payah nak sedih sangat laa. Lawan sikit dengan orang kat Palestin kite kalah okay. Nak banding dengan diorang kat sana kite ni lembik je. macam jelly sumi tuu. Tak mampu nak berdepan dengan tentera zionis yang kejam. Memang kejam bunuh orang macam diorang tuu buta pakai tembak sukati mak nenek kau je. *tak pasal2 mak dengan nenek kau telibat*

Balik kepada topik asal. Cinta tak kesampaian ni dah jadi biasa dalam hidup kite semua. Sebab ada yang ugut nak terjun bangunanlah, minum clorok laa, bunuh kucing jiran sebelah laa, cukur bulu ayam nenek korang. Okay korang nii tak sayang diri ke? Tak sedar ke baru sorang tolak kau. Banyak lagi orang lain kat dunia nii. Haish nii kalau nafsu dah mengawal diri. Nauzubillah! Alhamdulillah kite tak pernah pun terfikir nak bunuh diri nii. Ya Allah mintak2 dijauhkan. 



Akal dan fikiran tuu kena setanding, mental dan fizikal kena selaras kuat. Kalau salah satu dah tunggang terbalik alamatnya korang2 ni tunggang tebalik laa. Kalau korang sorang2 takpe ni libatkan orang lain dah menyusahkan. Jangan kata kubur lain2 kang nanti meninggal mandi sendiri merangkak sendiri masuk kubur kambus sendiri buat talkin sendiri2,tuu kalau meninggal. Ni buatnya lumpuh tak boleh gerak. Mak bapak korang jugak kena jaga. Masa nak buat tak fikir mak bapak. Nasib baik kalau mak bapak korang tuu tak hantar je korang kat hospital biar orang hospital jaga. Kalau biar je korang sorang2 lumpuh lagi sedih. Nak nasihat sikit nii. Kalau nak buat sesuatu ingat Allah, family, kawan2 yang masih ada nii jangan buat ikut nafsu.

Rasanya sampai sini kot nak membebel nii haa. Dah pukul 2.30am dah nii.
Selamat bercuti warga UiTM, kawan2 semua sahabat hadai. InsyaAllah panjang umur ada lagi entry lain. 

Salam Pulu Pulu,
Adios!


nota dahi: Sambung lesen kete -> mengadap muka JPJ *again* -> penat -> balik UiTM -> prepare RIID -> UiTM Lendu -> Pengsan x,,x

0 comment[s] | back to top



Serabut! *&^%$$#!!!!
written on Monday, 15 October 2012 @ 02:31 ✈

Assalamualaikum!
Salam Ukhuwah!

Holla!
Okay tajuk entry pun dah nampak kan keserabutan tahap dewa yang kite tgh alami nii. *mmg blog aku tempat luah perasaan* -,,-'
1st sekali serabut pasal agak agak result macam mana lepas habis paper.
2nd serabut pasal proposal2 yang hurghh! *no komen*
3rd serabut pasal dot dot dot *kalau aku tulis semua band blog aku*

Wahai blog janganlah anda bersedih kerana sini je la tempat kite nak tulis apa yang terbuku dalam hati tanpa ada sapa2 yang nak mencarut kat aku tanpa aku dengar.
Well kau kena laa adapt tuan tanah kedaung yang gile meroyan nii luah perasaan, melalak tak tentu hala, meraung sambil hentak2 kepala kat atas keyboard. *korang kena pecaya semua penah berlaku*

Lepas jawab paper last hari tuu masih terasa serpihan batu bata yang tak habis angkat kat bahu nii.
Risau result apa yang keluar nanti. Seriously beban masih terasa. Korang doakanlah kita tak repeat apa2 paper. Tak cukup tidur dan tak tidur langsung dan tak turun frisbee *saje bodek* untuk beberapa hari sebab nak jawab segala paper. Nampak paper tuu macam nipis tapi bukak tuu macam UFO hentak kepala tau!!! 




Okay! next! ni pasal proposal. tanggungjawab tak boleh nak jawab apa laa kan.
Mesti korang cakap macam nii
"minah ni dah tau penat sebok nak join" atau
"alaa org penting biasa laa" *org penting what the fish kau!* atau korang cakap
"nak bodek lecture laa tuu" *motipp sangat khau!* atau korang cakap
"kau dah tau malas mulut bising kata nak join cakap macam keling" hmm

Well korang cakap apa pun i ols tak kesah. Mende alah ni memang macam satu bebanan tapi sebenarnya ajar kita macam mana nak berurusan dengan orang luar.
Korang hengat senang nak berurusan dengan org luar. Orang kat luar nii ramai jenis, lagi2 bila dah ada kat 'atas' semua die cakap kite kena dengar. So nak berurusan nii kenalah sabar tahap gunung everest! nak layan kerenah "kanak-kanak yang berusia" nii mmg macam tuu. *anak sedara aku pun tak merenyah*
Well kalau kite pun maybe nak yang terbaik tapi takde laa sampai menyusahkan orang selagi diri sendiri boleh buat.
Lepas nii rajin2kanlah diri anda semua buat kereje2 hamal ni hah!





Lagi satu nii haa! problem kite sendiri.
Pengalaman mematangkan kita. *ayat nak gempak2* Aku ade perenggan khas untuk kau



Dheyy Tambi:

Haha! I'll try to forget anything about us. Nasib kau tak baca blog aku. Senang sikit nak mencarut pasal kau kat sini. Selamat aku kenal kau waktu sekolah je. kalau sekarang agak dah meroyan tak amek final terjun dari tingkat 3 sebab mengenangkan kau. Well nak cakap thank you jugak sebab  dah tunjuk kat aku tak semua lelaki kat dunia ni baik. Maaf aku tak layak nak menghakimi kau tapi benda nii dah jadi lama pun kan. Luka boleh baik tapi parut tak boleh hilang macam tuu je. Saje nak bagitau kau nanti akan ada "bio oil" aku yang insyaAllah akan pudarkan parut tuu tapi masih ada sikit kesan supaya "luka" yang kau penah buat akan sentiasa ingatkan diri aku supaya tak mudah tertawan dengan ayat kencing manis kau selalu bagi tuu. Aku tak puas lagi menulis pasal kau sebab kau paling banyak penah bagi kenangan manis ,pahit masin kat aku. Terima kasih sebab penah hadir dalam hidup aku. Apepun kite still kawan sebab aku tak suka putuskan hubungan silaturrahim yang penah terjalin. :)



Jangan nak meroyan sangat kalau mamat tuu tinggalkan korang. Act like a cool person ever. He'll know how stong you are. :D






1st fikir diri sendiri. baru orang lain. sibuk fikir pasal orang lain sendiri merana buat apa. Diri sendiri tuu penting! Hidup bahagia. Percayalah. :D
Haiyaaa! Wa manyak puas dapat tulis maa. Kila ini diyali halian saya ma! Terima kasih sudi membaca kawan2. :) 
Tanpa korang sapelah saya nak mencarut sorang2 dalam bolg capuk nii.
BTW happy holiday utk student UiTM! :D

Salam PuluPulu,
Adios!

nota dahi: cuti kejap je weh. habis buat lesen kete, 28/10 nnt naik Uitm prepare utk RIID kat UiTM Lendu 7 & 8 Nov. Student kan kenalah adapt mende2 macam ni haa. :D




0 comment[s] | back to top



No caption.
written on Saturday, 6 October 2012 @ 16:05 ✈

Assalamualaikum wbt
Salam Ukhuwah! 


Holla
I know this blog not popular as Justin Beber tejuih. *maaf peminat JB* Harap harap korang sudi baca jadikan pengajaran. Mungkin cerita dalam nii nampak annoying *tangan didada mata ke atas juling juling juling* rasa macam nak bom bom lappy ke deskop korang tapi tetap bole jadikan pengajaranlah. Adik adik kecik comel lotey. Darah muda *macam tua sangat kan.* Lagi lagi yang rasa rasa nafsu nak becinta dah teloncat loncat tuu. Think first. Well restu mak bapak penting jangan belakangkan. Family is the important people in our life. Berani kasik tau mak ayah pasal kite nak becinta ni haa. Jangan dalam diam diam. Tup2 jiran sebelah repot mak bapak tekejut. Directly reject mamat yang korang tangkap cintan tuu.  Korang ape lagi sedih terover2 lari rumah. Okay nampak sangat tak hargai family. Motip sangat kannnn~  

Kali ni nak cerita pasal hati dan perasaan ni haa mak jemah oii!!



Memang biasa dah ayat nii. Tapi lantak laa nak boleh baca tak nak sudeyy~  Btw sebelum tuu let me tell yoyo! This is final exam month. Go dai lah!!!! Hurh! Study macam nak gile weh!! Ade member sampai hidung berdarah you! Yang kite nii pulak dah melalak dalam dewan pekse pekena soalan kaw kaw macam kopi kaw macam dulu. Bebuih mulut nak jawab. Biji mata dah pusing pusing macam “UNDERTAKER” (WWE) Nampak mata putih je *sawan ke???*
Wokey saje nak luah perasaan. Biar korang tau betapa susahnya soalan tuu. Okay let bygone be bygone :) Live must go on.

HATI DAN PERASAAN. APE TUU??


Dalam kamus DWIbahasa hati tuu sama dengan organ dalaman binatang. -.-‘’ *okay abaikan*

Senang katalah kan. Hati nii seketul darah yang kita sendiri warnai dgn warna apa2. Hati gambarkan siapa kita sebenarnya. Baik buruk kita tengok hati jugak. Ade muka inesen habis. Tapi perhangai masyaAllah! Tak terkawal. Ade jugak muka macam penyangak ade perompak ade pemaras ugut ada. Tapi hati baik. Selalu tolong orang. Sejuk perut mak yang mengandungkan u ols~



Perasaan. Allah dah titipkan dalam hati korang korang nii perasaan. Ada je yang tak reti reti nak hargai perasaan yang diberikan ni haa. Bagi diorang mungkin perasaan nii sesuatu yang boleh dikunyah2 oleh manusia manusia yang tak reti bersyukur. Perasaan adalah satu ekspresi atau respon yang diberikan oleh seseorang bile sorang lagi tuu buat sesuatu. 
 
MENGAWAL HATI DAN PERASAAN


Okay nak kawal buat ape? Allah swt kasik kite supaya guna sebaiknya. Ade je yang salah guna. Pegi songsangkan walaupun pada dasarnya Allah dah kasik lurus. Nak salahkan ayah ibu? Cikgu sekolah? Member kamceng? Pokok pangkal pada diri kita jugak. Kalau dah tak terkawal tengok laa jadik macam apa dah sekarang nii. Yang sesama jenis satu hal. Yang suka buang2 campak2 tanam2 nii haa. Okay I’m sorry. Kalau benda nii sangat sensetip dimata atau dihati korang. Nak maki2 tak kesah. REALITI!! Memang laa kite tak penah rasa apa yang awak awak semua tuu rasa. Tapi rasa2 dah pandai buat pandai tanggung. Untung mak ayah awak semua tuu tak tanam awak hidup2 campak awak mana2 buang2 awak kat tepi tong sampah.

Semua ni jadi sebab tak reti nak kawal hati dan perasaan. Nafsu dah naik. Semua benda nak cuba. Okay first try seronok. Second try okay lagi. Third dah biasa dah. Mula kerek nak tunjuk yang kitorang takde prevention selamat je. Stat masuk kali ke8 rasa lain. Rupanya “berisi” dah. Sekarang adalah sesi tuduh menuduh tuu bukan aku punya tuu dengan orang lain. HAHAHA! Masa nii menangis keluar permata pun dah tak boleh nak patah balik. Maka satu anak luar nikah telah terhasil dengan jayanya. Pastu tanpa rasa bersalah gugur tak pun dah besalin campak je. Well kakak kite penah kata orang berkahwin memang susah nak dapat anak. Yang belum kawin dah dapat buang2. Alhamdulillah kakak kite ade 2anak dah sekarang walaupun yang pertama pergi dulu. Allah lebih sayangkan dia (Adam Harith Ramadhan) :') –al-Fatihah-



Kepada adik2 kawan2 sahabat2 saudara2 saudari2. Belum terlambat nak kembali kepangkal jalan. Eventhough korang dah "ter"mengandung pun. Masih belum terlambat. Allah tak tarik nyawa korang lagi. Allah terima taubat hambaNya. Jangan pernah kata korang berdosa Allah dah tak terima taubat korang. Pastu amek keputusan gugur baby. Masa tuu pulak Allah nak tarik nyawa korang. Tak pasal2 mati sia sia. Setiap orang ada melakukan kesalahan. Kalau tak dapat luahkan, bole jumpa kaunseler,member2, kite nii ke. Masalah disimpan jadi barah yang boleh menyebabkan diri binasa orang lain turun terkena perciknya.  Jangan pernah belakangkan family. Bila belakangkan macam nii laa jadinya.
 
MEMORI


Okay nak selitkan satu cerita kisah benar yang ade kena mengena dengan hati dan perasaan. Wataknya kita kasik Senah dengan Seman dan Ali. Nama glamour!

 Okay Senah dengan Seman nii mulanya kawan sekelas tingkatan 4 yang tak pernah nak tegur sapa tak pernah nak pandang muka nak tau nama penuh pun tak ada. Si Senah yang rasa annoying denga si Seman yang suka memekak kalah beruk kat zoo. Kire si Senah nii memang rasa tak suka laa. Dah laa budak baru masuk bising pulak tuu sebab hobi Senah dalam kelas adalah tidur. 

Satu hari waktu malam nii. Si Senah teman mak die pegi bandar naik kete, tetibe hp die bebunyi dengan tertera no tel yang entah sape tah. Si senah nii pun angkat. 

Senah                   : Hello! Assalamualaikum ni sape niii??
Unkown                : Ni mamat! Eh bukan ni lebai! Eh bukan bukan ni jambul.
Senah                   : Weh Seman kau nak apa? Kau ingat aku budak kecik nak kelentong. Mana kau dapat no tel aku haa? -..-‘

Maka dengan itu terkantoi sudah bahawa Seman yang berada dekat fon.

Seman                  : Wah! Terernya kau dapat teka aku.
Senah                   : Aku pakar cam suara orang kat fon. Weh mana dapat num aku?
Seman                  : Ahhh. Tak tau tetibe je ada dalam fon aku.
Senah                   : Dah laa malas nak layan kau. Mak aku kat sebelah. Bye! Assalamualaikum.*sambil jeling2 kat mak*
Seman                  : Ouh yeke. Sorry. Bye! Waalaikumussalam.

Start dari tuu si Seman selalu msg si Senah. Si Senah nii pulak hati keras kematu susah nak tangkap cintan dengan orang cair jugak akhirnya . Last2 Si senah jatuh hati dengan si Seman nii. Masa tuu diorang dah setahun berkawan dalam hp dan jarang  nak tegur sapa dengan mesra dalam kelas. Tengok2 je ade la. Si Senah amek risiko nak bagi tau isi hati die nii. Masa bagi tau tuu si Seman tekedu. Die diam dia kata bagi die masa nak berfikir.

Si Senah pun tunggu laa jawapan dari si Seman nii. Tetibe satu malam si Seman ni call kata die suka kat Senah ni haa. Tapi Senah pelik kenapa caranya macam smell fishy la. Ghupa2nya kawan baik si Senah dah kasik amaran kalau buat si Senah nangis die cari gaduh besar. Si Senah dapat tau. Die kesian kat si Seman nii haa. Dia cakap kat Seman kalau tak suka jangan paksa. Tapi si Senah nii tetap tunggu Seman. First love laa katakan. Member kelas kata ape semua buruk pasal Seman masa tuu tapi Senah tetap nampak Seman tuu terbaik. Sampai cikgu sekolahpun dah syak hubungan diorang. Mak si Senah pun dah tau.

Tup tap  tetibe Senah dengar khabar angin yang Seman kawan dengan die sebab nakmember Senah sendiri. Senah rasa teramat2lah terhina sangat2. Sebab member kelas mati2 igt die dengan si Seman.  Die nangis2 call Seman lama jugak tunggu barulah Seman angkat. Die rasa sedih sgt. Seman mintak maaf sangat2. Start dari tuu Senah dah tak pecaya lelaki. Tapi masa menentukan segalanya Senah baik balik dengan Seman. Die dah start jatuh sayang dengan Seman. Tetibe ada benda terjadi yang menyebabkan mereka bergaduh sampai Seman unfriend si Senah kat Fb. Senah rasa sedih die tetap tunggu Seman sampai nak masuk U. 

             Masuk je U. Si Senah nekad nak lupakan kenangan die dengan Seman. Dia buang semua pasal die dengan Seman even num fon *padalah Senah hafal je* Bila si Senah fully lupakan Si Seman. Tetibe satu hari ni Seman call sbb Senah igt num die. Seman ajak gayut Senah endah tak endah je mana taknya habis SPM Seman ada awek dah. Senah tak nak di tuduh penyebab diorang gaduh sebab ganggu bf org. So kadang2 Senah malas nak angkat call. Sebab dalam hati Senah dah pupuk rasa benci pada lelaki. 

                Sampailah awal semester 3 Senah terasa die dah jatuh hati dengan sorang senior (Ali) kat U die nii. So atas bantuan member2  yang memahami nii diorang tolong sampaikan benda nii kat Ali tuu. Masa tuu Senah tawakkal je laa. Kenapa si Senah boleh tangkap cintan dengan Ali tuu, si Senah pun tak tau. Hati dan perasaan tak boleh di predict. Ali yang tekejut gozillah nii pun cakap laa kat Senah yang die tak boleh nak terima perasaan Senah sebab dia rasa Senah tuu macam adik die je. Senah dah syak yang Ali nii ada awek *smpai sekarang Senah kata Ali ada awek* So Senah amek keputusan tunggu sampai pintu hati Ali tuu terbuka untuk dia. Tapi kalau takda jodoh Senah sentiasa doakan Ali kesayangan die tuu sentiasa bahagia. Sebab bagi Senah Ali tuu tak mainkan hati dan perasaan orang perempuan. Senah hormat Ali. Ali tuu pemangkin dia nak belajar sungguh2. Senah cerita pasal Ali kat mak die. Mak  Senah kata belajar dulu. Senah tak nak hampakan mak Senah, jadi Senah berusaha untuk mak ayah Senah.

                Mulanya Senah rasa dia ni tak laku. Tak lawa tak cantik *sampai sekarang Senah tuu rasa sbnrnya* Senah pasrah. Dia tau Allah nak pelihara  hati dia dari lelaki2 yang belum jadi yang halal untuk dia. Tiap2 hari dia doa supaya Allah pelihara hati dia, tenangkan fikiran, kuatkan iman, cekalkan hati, tabahkan diri dia hadapi ujian dan dugaan dunia. Senah tak pernah letakkan lelaki yang belum halal lebih dari sayang Senah pada Allah, Nabi, keluarga dan kawan2. Walaupun sampai sekarang Senah still igt kat Seman. Tapi memori dengan Seman sentiasa Senah ingat dan jadikan pengajaran. Suka Senah pada Ali tuu Senah simpan dan kunci dalam kotak memori Senah.


Habis sudah cerita Senah. Cerita dimana menghargai hati dan perasaan atau mempermainkan hati dan perasaan. Mungkin Seman dah insaf dan tinggalkan zaman Jahiliyyah dia yang dulu. Senah boleh terima yang hidupnya tanpa lelaki mungkin Senah susah nak lupakan si Seman tapi Senah tetap cuba. Mungkin Ali dah bahagia bersama dengan kekasihnya tanpa menyakitkan hati sapa2 dan tetap anggap Senah nii adik die. Walaubagaimanapun Senah tak penah cakap die “cinta” pada sape2. Sebab bagi Senah suka, sayang dan cinta adalah 3 benda berbeza yang takkan pernah sama dan Alhamdulillah dia tak pernah cintakan lelaki kerana bagi Senah cinta dia hanya untuk suami dia yang halal bagi dia :)

Kepada Seman Senah bagitau :






Kepada Ali, Senah kata terima kasih sebab dah tunjuk tak semua lelaki tuu suka sakitkan hati perempuan :





nota dahi : Study Study Study! -..-' seksa otak I you!! BTW terima kasih baca entry kali nii sampai habis. Ayah ibu Bira dah taksabar nak balik :)


0 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Fully edited by Bira
Do you know ? Honesty is the best policy in life