The Bombastik Pulu Pulu Facebook | Twitter | Blogspot Twitter: Tweets by @biraomar Wishlist: Zon Mengumpat: Silalah berbahasa secomel dan semolek yang mungkin. :D Resepi Udang Butter Black Paper Ayam Goreng Lemon Menarik Lelaki Idaman Aweks Sahabat Vs Kekasih *Tips Pendapat Lelaki Tentang Make Up Bagaimana Bersahabat? Cinta Sampai Mati? Playback:
Bulan Mengambang:
March 2011 May 2011 July 2011 August 2011 September 2011 October 2011 November 2011 December 2011 January 2012 February 2012 April 2012 May 2012 June 2012 July 2012 August 2012 October 2012 November 2012 December 2012 January 2013 February 2013 April 2013 May 2013 June 2013 July 2013 August 2013 October 2013 November 2013 April 2014 Link exchange : awesome :) Vivalavida EYEHAWKIANS WARRIORS |
Nyum Nyum Nyum! Part 1
written on Wednesday, 24 October 2012 @ 21:49
✈
Assalamulaikum wbt
Salam Ukhuwah!
Holla!
Lama dah tak update entry.
Busy laa mak oii. Nak online pun malas sebenarnya
Okay entry kali nii nak cerita pasal makanan.
Well masa balik hari tuu bebual dengan ayah dalam kereta.
Saya : Ayah! Ayah ada beli lauk ape kat rumah? Hehehe. *muka tak malu
Ayah : Umm. Ada banyak. Tengoklah nanti.
Saya : Okay. :)
Okay sampai rumah kemas2 barang. mandi, sembahyang. Makan *padahal waktu balik singgah kedai makan.
Lepak2. Pastu tido.
Esok pagi ayah dah keluar pegi mana tah. Bebual jap dengan ibu.
Ibu : Awak masaklah hari nii. Dah lama awak tak masak. Awak masak sedap.
Saya : Haaa?? Bira?? Sedap ke?? Hmm Lauk ape je ade?
Ibu : Ayah beli macam2 katanya untuk anak dari universiti nak balik. Ayah beli ketam, udang, sotong, ikan pari takde tinggal kecik2. Ayah tak beli.
Saya : *terdiam. Okay terharu sangat. Thank you ayah ibu. :)
Sebenarnya esok hari tuu makan ketam masak lemak cili padi. Tapi korang dah biasa sangatkan masak so. Sukahati hangpa laa.
Menu hari nii nak ditulis "UDANG BUTTER BLACK PAPER"
I ols dah reti masak. Mak I ols ajar. So nak bagi resepi nii. Lepas nii korang2 boleh buat kat rumah pulak. Boleh masak untuk family korang pulak. :)
Bismillahirahmanirahim. :)
Bahan 1:
Udang (Sukati nak bape ekor) *lagi sedap udang laut
Tepung jagung (Cukup untuk balut udang tuu)
Telur (Cukup untuk balut udang tuu)
Lada hitam (tumbuk sampai hancur) *sedap sikit sebab ada rasa
Garam
Minyak
Bahan 2:
Susu segar
Butter
Bawang besar (Potong bulat2)
Bawang putih (Tumbuk) *sikit je
Serbuk lada hitam
Garam
Air masak
Cara nak masak;
Bahan 1:
1) Cuci udang *buang laa mana yang patut.
2) Perap udang dengan lada hitam dan garam
3) Pecahkan telur kacau tapi jangan kuat2 nnt telurnya cair.
4) Tuang tepung jagung secukupnya tambah sikit serbuk lada hitam dalam tepung. *sebenarnya nak guna tepung macam kentucky fried chicken pun boleh
5) Rendam udang yang di perap tadi dengan telur yang dah dikacau.
6) Pastu balut udang tadi dengan tepung.
7) Sementara buat semua tadi tuu panaskan minyak. Bila minyak panas kite goreng udang. Jangan terlalu garing nanti udangnya keras.
Bahan 2:
1) Panaskan kuali.
2) Masukkan butter yang telah dipotong sedikit. (sikit je jangan banyak2 ala2 macam gantikan minyak laa.)
3) Goreng bawang putih yang ditumbuk dengan bawang merah dipotong bulat tadi.
4) Bila bawang tadi dah naik bau. Masukkan susu segar.
5) Bila susu dah macam menggelegak masukkan serbuk lada hitam sukati korang banyak mana. (kalau nak pedas letak lebih sikit)
6) Pastu tengok kuah tadi macam dah pekat sikit masukkan garam sikit. Rasa macam nak kuah lebih masukkan sikit je air. (Jangan banyak2 nanti susu tuu hilang rasa)
7) Pastu udang yang telah digoreng tadi.
8) Kacau sikit2 kasik sebati pastu boleh hidang dah.
SELAMAT MENJAMU SELERA :)
P/S: MAKAN PANAS-PANAS LAGI SEDAP.
Nyum Nyum Nyum Part 2 to be continue...
nota dahi : minggu depan ujian JPJ. Takut lerr. InsyaAllah berjalan lancar. Lepas tuu 31/10 gerak pegi balik UiTM N9 naik ketapi. -..-'
0 comment[s] | back to top |