P U L U P U L U
<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3065707473514125594\x26blogName\x3dPULUPULU\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://biraomar.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://biraomar.blogspot.com/\x26vt\x3d-6813674024478041334', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
The Bombastik Pulu Pulu



Shy Shy Meow Taking her JPJ test twice~

♥ Nurulkhabira Omar ♥ Bira or Nurul or Khabira or Mok for short ♥ Kluangrians ♥ Finish my Diploma ♥ soon gonna be 21 y/o soon soon :) ♥





Facebook | Twitter | Blogspot



Twitter:




Wishlist:

GRADUATE
KAWEN
TO BE LOVED
HAPPY FAMILY
LG LOLLIPOP/HP BANYAK GAME
JAPAN
LESEN KERETA


Zon Mengumpat:

Silalah berbahasa secomel dan semolek yang mungkin. :D




Resepi

Udang Butter Black Paper
Ayam Goreng Lemon




Menarik

Lelaki Idaman Aweks
Sahabat Vs Kekasih *Tips
Pendapat Lelaki Tentang Make Up
Bagaimana Bersahabat?
Cinta Sampai Mati?


Playback:
Hati-hati bila berkata-kata
written on Friday, 30 November 2012 @ 16:00 ✈

Assalamualaikum
Salam Ukhuwah. :)



Happyyy Friday guys!
Okay kali ni nak cerita pasal "WORDS"
Ehem! Kenapa nak cerita pasal kata-kata pulak an?
Sebab sekarang nii terlalu ramai yang dah tak pandai berkata-kata.

Dari segi tutur bicara.
Ramai dah sekarang ni muka hensem, cute, cantik, manis tapi ups~
Terkeluar pulak ayat yang boleh buat makcik pakcik tersedak bubble tea cool blog lantas reject jadi menantu.




No wonderlah kalau ade je orang yang sakitkan hati kita sebijik sejibik macam kita selalu kata kat orang.
I give some example laa. Situasi yang selalu berlaku kat sekeliling aku ni haa.

Saying that people hodoh.

"Hodohnya!"
"Kau ni lagi hodoh dari kucing jiran aku"
"Ish! Hodoh betul kau ni"
"Kau ni hodoh tak layak kawan dengan aku"

Cakap orang miskin.

"Kau miskin suka menyusahkan orang je"
"Hei si miskin"
"Dah lah miskin busuk pulak tuu"
"Baik kau bunuh diri jelah dari jadi orang miskin yang menyusahkan"



Saying people fat?! Come on lah!

"Hoi si gemuk kau ni obesiti ea?"
"Kau ni gemuk yang menyusahkanlah"
"Kau duduk jauh sikit boleh tak? Dah laa gemuk sempit tau"
"Kau kan gemuk kau sesuai laa macam nii"

Kutuk member yang tak berapa pandai.

"Yelaa kau ni kan lembab. Kena cakap banyak kali baru faham"
"Kau ni lembab gile benda senang pun tak faham-faham"
"Malaslah nak ajar orang lembab macam kau nii"
"Dah laa lembap orang ajar tak faham belajar sendirilah"

Semua di atas ni adalah contoh ayat yang selalu aku dengar dan aku dapat.
Well orang yang berkata-kata seperti diatas nii memang rasa diri die dah perfect mungkin.hmm


Are you perfect enough??!



Korang-korang ni tak tau ke orang yang terima ni mungkin boleh dapat tekanan dalaman. Diorang mungkin tak tunjuk kat korang yang diorang tertekan dengan ayat korang tapi sebenarnya diorang rasa rendah diri teramat-amat bukan kategori down to the earth dah ni kategori down to the kerak bumi terus dah nii. 
Kalau diorang tunjuk yang diorang tertekan dengan kata-kata "MANIS" dari mulut korang yang "CANTIK" tuu lagi laa korang mengata die.*jangan nak nafikan*

Contohnya
"Alah gurau sikit pun nak amik hati"
"Kau ni sensitive sangat cuba buat biasa je"
"Kenapa kau terasa ke biasanya kalau terasa betul laa tuu"
"Dah kenyataan nak buat macam mana"
"Touching pulak. Orang gurau je"
Weh! kalau sekali boleh terima ni kalau dah lebih dari dua kali patut di hentak kepalanya mohon supaya sedar diri.



Come on lahh kawan. Kerana mulut badan binasa. Buatnya budak tuu santau kau muntah keluar lipan. Tak pun buat mulut kau jadi dapat cancer tak masal dapat bala kerana keLANCANGan mulut anda. Kata-kata boleh membunuh tau.
Harini korang gembira-gembira mengutuk sakan die.Tetibe esok dengar berita die dah terjun bangunan tak pun tanam diri sendiri hidup-hidup, lagi syok korang yang ditemui mati kaki ke atas separuh badan dalam tanah. Kadang-kadang kata-kata ni buat orang jadi gila tau. Duduk sorang-sorang, nangis, cakap sorang-sorang. Tak nak bergaul dengan orang sebab rasa rendah diri yang teramat. 

Korang tau tak kata-kata yang menyebabkan seseorang tak nak teruskan hidup, atau nak mencederakan diri sendiri dan orang dan orang lain ini adalah BULI SECARA LISAN. Korang rasa macam tak buli pun. Biasa-biasa je tapi kenyataannya korang adalah pembuli dalam senyap. Maaflah kalau entry kali ni agak kasar dan minta maaf jugak kalau ada yang terasa. Memang niat pun sebab kalau tak sampai bila-bila tak sedar diri. :)

Truly sebenarnya aku penah mendiamkan diri, duduk sorang-sorang, nangis, cakap sorang-sorang. Wait! tuu dulu. sekarang nii kire dah berubah. Dah tak macam dulu diam bila orang kata tuu dan ini. Mungkin aku dah kuat. Well the best answer kepada orang yang bermulut CELUPAR adalah senyap dan perhatikan ape lagi die akan buat. Because what you said 10 times you get back. So watch out your words friends. Sampai sini je bebelan dan carutan. Maaf terkasar bahasa, terguris hati, terasa ke. Maaf kalau ade typo harap faham-faham apa yang cuba disampaikan. Sekian.

Adios Amigos.
xoxo


nota dahi : Nak balik Pilah dah. Okeyy~ Bosan. hmm







1 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Fully edited by Bira
Do you know ? Honesty is the best policy in life