P U L U P U L U
<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3065707473514125594\x26blogName\x3dPULUPULU\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://biraomar.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://biraomar.blogspot.com/\x26vt\x3d-6813674024478041334', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
The Bombastik Pulu Pulu



Shy Shy Meow Taking her JPJ test twice~

♥ Nurulkhabira Omar ♥ Bira or Nurul or Khabira or Mok for short ♥ Kluangrians ♥ Finish my Diploma ♥ soon gonna be 21 y/o soon soon :) ♥





Facebook | Twitter | Blogspot



Twitter:




Wishlist:

GRADUATE
KAWEN
TO BE LOVED
HAPPY FAMILY
LG LOLLIPOP/HP BANYAK GAME
JAPAN
LESEN KERETA


Zon Mengumpat:

Silalah berbahasa secomel dan semolek yang mungkin. :D




Resepi

Udang Butter Black Paper
Ayam Goreng Lemon




Menarik

Lelaki Idaman Aweks
Sahabat Vs Kekasih *Tips
Pendapat Lelaki Tentang Make Up
Bagaimana Bersahabat?
Cinta Sampai Mati?


Playback:
No caption.
written on Saturday, 6 October 2012 @ 16:05 ✈

Assalamualaikum wbt
Salam Ukhuwah! 


Holla
I know this blog not popular as Justin Beber tejuih. *maaf peminat JB* Harap harap korang sudi baca jadikan pengajaran. Mungkin cerita dalam nii nampak annoying *tangan didada mata ke atas juling juling juling* rasa macam nak bom bom lappy ke deskop korang tapi tetap bole jadikan pengajaranlah. Adik adik kecik comel lotey. Darah muda *macam tua sangat kan.* Lagi lagi yang rasa rasa nafsu nak becinta dah teloncat loncat tuu. Think first. Well restu mak bapak penting jangan belakangkan. Family is the important people in our life. Berani kasik tau mak ayah pasal kite nak becinta ni haa. Jangan dalam diam diam. Tup2 jiran sebelah repot mak bapak tekejut. Directly reject mamat yang korang tangkap cintan tuu.  Korang ape lagi sedih terover2 lari rumah. Okay nampak sangat tak hargai family. Motip sangat kannnn~  

Kali ni nak cerita pasal hati dan perasaan ni haa mak jemah oii!!



Memang biasa dah ayat nii. Tapi lantak laa nak boleh baca tak nak sudeyy~  Btw sebelum tuu let me tell yoyo! This is final exam month. Go dai lah!!!! Hurh! Study macam nak gile weh!! Ade member sampai hidung berdarah you! Yang kite nii pulak dah melalak dalam dewan pekse pekena soalan kaw kaw macam kopi kaw macam dulu. Bebuih mulut nak jawab. Biji mata dah pusing pusing macam “UNDERTAKER” (WWE) Nampak mata putih je *sawan ke???*
Wokey saje nak luah perasaan. Biar korang tau betapa susahnya soalan tuu. Okay let bygone be bygone :) Live must go on.

HATI DAN PERASAAN. APE TUU??


Dalam kamus DWIbahasa hati tuu sama dengan organ dalaman binatang. -.-‘’ *okay abaikan*

Senang katalah kan. Hati nii seketul darah yang kita sendiri warnai dgn warna apa2. Hati gambarkan siapa kita sebenarnya. Baik buruk kita tengok hati jugak. Ade muka inesen habis. Tapi perhangai masyaAllah! Tak terkawal. Ade jugak muka macam penyangak ade perompak ade pemaras ugut ada. Tapi hati baik. Selalu tolong orang. Sejuk perut mak yang mengandungkan u ols~



Perasaan. Allah dah titipkan dalam hati korang korang nii perasaan. Ada je yang tak reti reti nak hargai perasaan yang diberikan ni haa. Bagi diorang mungkin perasaan nii sesuatu yang boleh dikunyah2 oleh manusia manusia yang tak reti bersyukur. Perasaan adalah satu ekspresi atau respon yang diberikan oleh seseorang bile sorang lagi tuu buat sesuatu. 
 
MENGAWAL HATI DAN PERASAAN


Okay nak kawal buat ape? Allah swt kasik kite supaya guna sebaiknya. Ade je yang salah guna. Pegi songsangkan walaupun pada dasarnya Allah dah kasik lurus. Nak salahkan ayah ibu? Cikgu sekolah? Member kamceng? Pokok pangkal pada diri kita jugak. Kalau dah tak terkawal tengok laa jadik macam apa dah sekarang nii. Yang sesama jenis satu hal. Yang suka buang2 campak2 tanam2 nii haa. Okay I’m sorry. Kalau benda nii sangat sensetip dimata atau dihati korang. Nak maki2 tak kesah. REALITI!! Memang laa kite tak penah rasa apa yang awak awak semua tuu rasa. Tapi rasa2 dah pandai buat pandai tanggung. Untung mak ayah awak semua tuu tak tanam awak hidup2 campak awak mana2 buang2 awak kat tepi tong sampah.

Semua ni jadi sebab tak reti nak kawal hati dan perasaan. Nafsu dah naik. Semua benda nak cuba. Okay first try seronok. Second try okay lagi. Third dah biasa dah. Mula kerek nak tunjuk yang kitorang takde prevention selamat je. Stat masuk kali ke8 rasa lain. Rupanya “berisi” dah. Sekarang adalah sesi tuduh menuduh tuu bukan aku punya tuu dengan orang lain. HAHAHA! Masa nii menangis keluar permata pun dah tak boleh nak patah balik. Maka satu anak luar nikah telah terhasil dengan jayanya. Pastu tanpa rasa bersalah gugur tak pun dah besalin campak je. Well kakak kite penah kata orang berkahwin memang susah nak dapat anak. Yang belum kawin dah dapat buang2. Alhamdulillah kakak kite ade 2anak dah sekarang walaupun yang pertama pergi dulu. Allah lebih sayangkan dia (Adam Harith Ramadhan) :') –al-Fatihah-



Kepada adik2 kawan2 sahabat2 saudara2 saudari2. Belum terlambat nak kembali kepangkal jalan. Eventhough korang dah "ter"mengandung pun. Masih belum terlambat. Allah tak tarik nyawa korang lagi. Allah terima taubat hambaNya. Jangan pernah kata korang berdosa Allah dah tak terima taubat korang. Pastu amek keputusan gugur baby. Masa tuu pulak Allah nak tarik nyawa korang. Tak pasal2 mati sia sia. Setiap orang ada melakukan kesalahan. Kalau tak dapat luahkan, bole jumpa kaunseler,member2, kite nii ke. Masalah disimpan jadi barah yang boleh menyebabkan diri binasa orang lain turun terkena perciknya.  Jangan pernah belakangkan family. Bila belakangkan macam nii laa jadinya.
 
MEMORI


Okay nak selitkan satu cerita kisah benar yang ade kena mengena dengan hati dan perasaan. Wataknya kita kasik Senah dengan Seman dan Ali. Nama glamour!

 Okay Senah dengan Seman nii mulanya kawan sekelas tingkatan 4 yang tak pernah nak tegur sapa tak pernah nak pandang muka nak tau nama penuh pun tak ada. Si Senah yang rasa annoying denga si Seman yang suka memekak kalah beruk kat zoo. Kire si Senah nii memang rasa tak suka laa. Dah laa budak baru masuk bising pulak tuu sebab hobi Senah dalam kelas adalah tidur. 

Satu hari waktu malam nii. Si Senah teman mak die pegi bandar naik kete, tetibe hp die bebunyi dengan tertera no tel yang entah sape tah. Si senah nii pun angkat. 

Senah                   : Hello! Assalamualaikum ni sape niii??
Unkown                : Ni mamat! Eh bukan ni lebai! Eh bukan bukan ni jambul.
Senah                   : Weh Seman kau nak apa? Kau ingat aku budak kecik nak kelentong. Mana kau dapat no tel aku haa? -..-‘

Maka dengan itu terkantoi sudah bahawa Seman yang berada dekat fon.

Seman                  : Wah! Terernya kau dapat teka aku.
Senah                   : Aku pakar cam suara orang kat fon. Weh mana dapat num aku?
Seman                  : Ahhh. Tak tau tetibe je ada dalam fon aku.
Senah                   : Dah laa malas nak layan kau. Mak aku kat sebelah. Bye! Assalamualaikum.*sambil jeling2 kat mak*
Seman                  : Ouh yeke. Sorry. Bye! Waalaikumussalam.

Start dari tuu si Seman selalu msg si Senah. Si Senah nii pulak hati keras kematu susah nak tangkap cintan dengan orang cair jugak akhirnya . Last2 Si senah jatuh hati dengan si Seman nii. Masa tuu diorang dah setahun berkawan dalam hp dan jarang  nak tegur sapa dengan mesra dalam kelas. Tengok2 je ade la. Si Senah amek risiko nak bagi tau isi hati die nii. Masa bagi tau tuu si Seman tekedu. Die diam dia kata bagi die masa nak berfikir.

Si Senah pun tunggu laa jawapan dari si Seman nii. Tetibe satu malam si Seman ni call kata die suka kat Senah ni haa. Tapi Senah pelik kenapa caranya macam smell fishy la. Ghupa2nya kawan baik si Senah dah kasik amaran kalau buat si Senah nangis die cari gaduh besar. Si Senah dapat tau. Die kesian kat si Seman nii haa. Dia cakap kat Seman kalau tak suka jangan paksa. Tapi si Senah nii tetap tunggu Seman. First love laa katakan. Member kelas kata ape semua buruk pasal Seman masa tuu tapi Senah tetap nampak Seman tuu terbaik. Sampai cikgu sekolahpun dah syak hubungan diorang. Mak si Senah pun dah tau.

Tup tap  tetibe Senah dengar khabar angin yang Seman kawan dengan die sebab nakmember Senah sendiri. Senah rasa teramat2lah terhina sangat2. Sebab member kelas mati2 igt die dengan si Seman.  Die nangis2 call Seman lama jugak tunggu barulah Seman angkat. Die rasa sedih sgt. Seman mintak maaf sangat2. Start dari tuu Senah dah tak pecaya lelaki. Tapi masa menentukan segalanya Senah baik balik dengan Seman. Die dah start jatuh sayang dengan Seman. Tetibe ada benda terjadi yang menyebabkan mereka bergaduh sampai Seman unfriend si Senah kat Fb. Senah rasa sedih die tetap tunggu Seman sampai nak masuk U. 

             Masuk je U. Si Senah nekad nak lupakan kenangan die dengan Seman. Dia buang semua pasal die dengan Seman even num fon *padalah Senah hafal je* Bila si Senah fully lupakan Si Seman. Tetibe satu hari ni Seman call sbb Senah igt num die. Seman ajak gayut Senah endah tak endah je mana taknya habis SPM Seman ada awek dah. Senah tak nak di tuduh penyebab diorang gaduh sebab ganggu bf org. So kadang2 Senah malas nak angkat call. Sebab dalam hati Senah dah pupuk rasa benci pada lelaki. 

                Sampailah awal semester 3 Senah terasa die dah jatuh hati dengan sorang senior (Ali) kat U die nii. So atas bantuan member2  yang memahami nii diorang tolong sampaikan benda nii kat Ali tuu. Masa tuu Senah tawakkal je laa. Kenapa si Senah boleh tangkap cintan dengan Ali tuu, si Senah pun tak tau. Hati dan perasaan tak boleh di predict. Ali yang tekejut gozillah nii pun cakap laa kat Senah yang die tak boleh nak terima perasaan Senah sebab dia rasa Senah tuu macam adik die je. Senah dah syak yang Ali nii ada awek *smpai sekarang Senah kata Ali ada awek* So Senah amek keputusan tunggu sampai pintu hati Ali tuu terbuka untuk dia. Tapi kalau takda jodoh Senah sentiasa doakan Ali kesayangan die tuu sentiasa bahagia. Sebab bagi Senah Ali tuu tak mainkan hati dan perasaan orang perempuan. Senah hormat Ali. Ali tuu pemangkin dia nak belajar sungguh2. Senah cerita pasal Ali kat mak die. Mak  Senah kata belajar dulu. Senah tak nak hampakan mak Senah, jadi Senah berusaha untuk mak ayah Senah.

                Mulanya Senah rasa dia ni tak laku. Tak lawa tak cantik *sampai sekarang Senah tuu rasa sbnrnya* Senah pasrah. Dia tau Allah nak pelihara  hati dia dari lelaki2 yang belum jadi yang halal untuk dia. Tiap2 hari dia doa supaya Allah pelihara hati dia, tenangkan fikiran, kuatkan iman, cekalkan hati, tabahkan diri dia hadapi ujian dan dugaan dunia. Senah tak pernah letakkan lelaki yang belum halal lebih dari sayang Senah pada Allah, Nabi, keluarga dan kawan2. Walaupun sampai sekarang Senah still igt kat Seman. Tapi memori dengan Seman sentiasa Senah ingat dan jadikan pengajaran. Suka Senah pada Ali tuu Senah simpan dan kunci dalam kotak memori Senah.


Habis sudah cerita Senah. Cerita dimana menghargai hati dan perasaan atau mempermainkan hati dan perasaan. Mungkin Seman dah insaf dan tinggalkan zaman Jahiliyyah dia yang dulu. Senah boleh terima yang hidupnya tanpa lelaki mungkin Senah susah nak lupakan si Seman tapi Senah tetap cuba. Mungkin Ali dah bahagia bersama dengan kekasihnya tanpa menyakitkan hati sapa2 dan tetap anggap Senah nii adik die. Walaubagaimanapun Senah tak penah cakap die “cinta” pada sape2. Sebab bagi Senah suka, sayang dan cinta adalah 3 benda berbeza yang takkan pernah sama dan Alhamdulillah dia tak pernah cintakan lelaki kerana bagi Senah cinta dia hanya untuk suami dia yang halal bagi dia :)

Kepada Seman Senah bagitau :






Kepada Ali, Senah kata terima kasih sebab dah tunjuk tak semua lelaki tuu suka sakitkan hati perempuan :





nota dahi : Study Study Study! -..-' seksa otak I you!! BTW terima kasih baca entry kali nii sampai habis. Ayah ibu Bira dah taksabar nak balik :)


0 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Fully edited by Bira
Do you know ? Honesty is the best policy in life